• Aquiles Eco Hotel / Ramos Castellano Arquitectos

Architects: Ramos Castellano Arquitectos  
Location: São Pedro,  Cape Verde
Project Team: Architects in Charge: Moreno Castellano, Eloisa Ramos Collaborators: Camille Cellier, Aderito Evora
Project Year: 2014
Photographer: Ricardo Nascimento

Construction Company: Ramos Castellano Arquitectos
Engineer: Eoceno Ramos
Carpenters; Tony e Aguinaldo

From the Architects:
Located in the main square of a small fishermen village, Aquiles Eco Hotel aims to be integrated in the architecture and in the social structure of the surroundings. The architecture is simple, raw and flexible, and it talks with the other houses and the small buildings all around. The structure is composed by 13 wooden container sized rooms, set in a beton brut structure and painted with lime putty. The tropical dry climate and the strong Aliseum winds make the island of Sao Vicente very fragile concerning its available material. Only stones and sand can be found on the island, but still they are protected by local laws and not renewable in the short term.

For this reason we chose the certified wood to build the rooms, choosing renewability and sustainability, and also choosing a solution which is easy to assemble and disassemble. Due to the very unpredictable futuristic demands, we chose a flexible structure, easy to eventually move in another place, or to dismantle and use in another context or country.

The hotel is a prototype. Every solution is found thinking global and acting local. The water in the showers is recycled and reused in the toilet flush. In the near future photovoltaic panels will be set on the rooftop. 

The hotel is a prototype. Every solution is found thinking global and acting local. The water in the showers is recycled and reused in the toilet flush. In the near future photovoltaic panels will be set on the rooftop. 

In the ground floor there is the reception, the kitchen and the restaurant lounge. A Concrete floor, and simple furniture made with recycled wood (used for the concrete) are the main decoration of those open spaces. The first floor and the second floor have quite the same disposition: 6 container sized rooms and a storage.

The last floor hosts a sea viewed suite, the cleaning room and a huge open veranda. The rooms have a basic configuration to fit with the simple village living. They consist in a simple portal “skeleton” made by 8x8 wooden bars, and a “skin” of assembled wooden panels. 

No need of air conditioning due to the crossed ventilation. No television, as we aim to encourage the discovery of the village and the open-air experiences instead of staying in the rooms. On the other side we offer wi-fi connection in the common spaces to be linked with the world. Low tech installation and few visual information let the visitors experience themselves and the surrounding environment.

The artworks inside the building are made by the artist-architect Moreno Castellano.

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • The brief from the client required the design of a home for a family of four in a bushveld estate. The site is a bushveld plot of 1 hecta...

  • The ecomo home is a compact home designed for modern, simple living in collaboration with nature. The design is based on basic sustainabl...

  • The new chapel, set within a vineyard in South Africa, is designed by South-African born Coetzee Steyn of London-based Steyn Studio. Its ...