• Biovac Centre Phase 1 / Studio Mas

Architects: Studio Mas  
Location: Ndabeni, Cape Town  South Africa
Project Year: 2007
Photographer: Studio Mas
Website: www.studiomas.com

Its a play of solids and voids, of thematic light intonations and a subdued aura of space within the laboratory commissioned by Biovac and implemented by studio mas. The way the project has been incredibly put together was so simple, the final outlook simply blows the mind.

From the Project Architects:
The Biovac vaccine laboratory in Ndabeni, Cape Town, is a place of serious science, but also of innovation and invention. The brief calls for a lab block with a small office component taking advantage of views west. The clinical QC laboratory has to comply with stringent international standards to accredit Biovac the right to manufacture and test Vaccines in SA

The building, with its central double volume, mediates between the admin wing and the lab, tying disparate working groups together. The simple layout of laboratory and offices with sun control skin is elevated to allow for a future lab. Windows are cut into the laboratory wherever required. 

The sunscreens are incredibly simply put together, being glued to a rudimentary galvanized steel frame using double-sided tape. This inventiveness in the face of economy and budgets is also evident in red perspex pendant lights.

The Biovac centre has been credited as prescient of the infection that is coming in South African architecture offering opportunity for playful invention and creativity. 

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • In Africa, the past 12 months has seen significant advancement in the architectural landscape, culture and identity of the continent: 201...

  • The Ben Abeba 'rock hewn hotel rooms' project was aimed at creating a contemporary and ecologically sensitive architecture inspired by th...

  • The Brief was to create a spectacular home which encapsulated the expansive 360 degree mountain and sea views.  Though views out were par...