• Bloomsbury Waterfront Development/ NLé Works

Architects: NLé Works  
Location: Lagos,  Nigeria
Project Team: Kunlé Adeyemi, Farooq Adenugba, Marco Cestarolli, Martin Oreoluwa, Berend Strijland, Olina Terzi
Project Year: 2013
Photographer: NLé Works

Project: Office Building
Status: Concept Design
Consultants: BattleMccarthy, WT Partnership

The Bloomsbury Waterfront is a unique office development situated in the distinguished Walter Carrington Crescent of Victoria Island, Lagos, Nigeria.

The project is a premium office space that maximises the great views across the city’s waterfront within a strategic site plan that incorporates a green landscape and ground parking surrounded by a see-through boundary wall. Characterised by a white solid high thermal mass structure which reflects heat away from the building, and punctured with large irregular openings that allow for natural lighting and ventilation, the building meets contemporary environmental efficiency standards. The overall design incorporates renewable energy and sustainable building systems, with state of the art access control and security systems.

 

The building’s form, orientation and structural facade are designed for optimum solar shading, panoramic waterfront views, efficient office space and flexibility of tenancy in an open plan design. The building is suspended off the ground to minimise its footprint, making space for adequate parking, landscaping and human enjoyment. Designed to feature a lush sky garden with panoramic views over Victoria Island and Ikoyi, Lagos, it is evident that functionality, design for humanity and sustainability are the concepts behind this office building project.

Rising to a height of upto seven stories, the well deconstructed building, with its white and transparent structure draws attention to itself and begins to break the laws of modernity. The design style pays no relevance to meaning in architecture, symbolism and order, bringing a fresh design into the landscape. Towering above the reserved architectural context surrounding it, the design results in an office dwelling of unpredictability in a somewhat controlled and fragmented form.

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

  • A family home in Nairobi on a site that slopes steeply down towards a river. A series of open interconnected living spaces creates a hous...

  • At the seaside just outside Tujereng, west Gambia, a house has been built for a family of three children and some bungalows to accommodat...

  • Stone Towers, named for an ancient petrified tree at the heart of this new development, comprises state of the art office facilities for ...

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY