• College Ouangani, Mayotte/ TERRENEUVE architects

Architects: TERRENEUVE Architectes  
Location: Ouangani,  Mayotte
Project Team: Vice-Rectorat de Mayotte ; DEAL (Direction de l’Environnement, de l’Aménagement et du Logement) de Mayotte, TERRENEUVE architects, agent; JVO3 associate architect; RPO, economist; Satoba, BET structure; Louis Choulet, fluid BET
Project Year: 2015
Photographer: TERRENEUVE Architectes
Website: http://www.terreneuve.fr

Some designs are so well thought that we need to hear from the architect to real actual understand why the design has such a memorable and humbly indelible spatial and visual experience.

 

From the Architect.

The realization of Ouangani College is part of an extensive building program of the Vice-President of Mayotte. The state, like any other state must indeed face, each year, schooling of thousands of additional students and as such more facilities required. The design is hinged upon speedy delivery to addresses the urgent needs and the need to reduce the numbers of neighboring colleges.

The identity of Ouangani College is forged in the inclusion of the landscape as an integral part of the design. The ground floor plan is divided in an open regulating line: in its geometry, with vistas of the distance, but also in its evolution, to accommodate several phases of extensions that will be structured in line with the first buildings. Buildings form L-shaped or U-fit exterior spaces calibrated to popular moods: the institutional square, below the lobby itself double height, generously planted playgrounds that extend to the sports areas, patios "private "CDI (Documentation and Information Centre) and SEGPA workshops (Section of General and Vocational Adapted).

The mix of heights and volumes in the design achieves functional compactness requested under the program, without "crush" recreational and landscaped areas by high walls. The Balanced Scorecard of cuts and fills on the plot results from stalling of the body plan according to the topography. The axis of the diagonal course corresponds to the line of greatest slope, while earthworks trays following the leveling curves.

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • The project for Malabo Basilica conveys values ​​such as strength, serenity, austerity and tranquility. The rectangular shaped building e...

  • It is a sight of beauty, a merging of man and nature, a design endeavour that only fans of both architecture and nature "archinatures" ca...

  • The Sapiens Building is located in a former industrial zone 500 metres from the Avenida Marginal and the Bay of Luanda. The plot contains...