• Dar Mim / Septembre Architecture

Architects: Septembre Architecture  
Location: Hammaret,  Tunisia
Project Team: Project Manager: Memila Belkaid Assistant Architects: Emilia Jansson, Sami Aloulou, Dounia Hamdouch, Lina lagerstrom,
Interior Décor: Septembre Architecture
Project Year: 2014
Photographer: Sophia Baraket
Website: www.septembrearchitecture.com

From the Architect. 
Renovation and extension of a house in the historic heart of the city Hammamet. The existing house is a traditional Tunisian courtyard house.

Dar Mim / Septembre Architecture

It was converted over time but retained an alternation of solids and voids that provide light and natural ventilation.

Dar Mim / Septembre Architecture

 

The client lives alone but often receives guests, and the brief demanded two separate living areas. The aim of the project was to maintain the two courtyards and to organize the main living functions around them, and to create a multitude of horizontal and vertical connections - spatial and visual. So that the users can interact between the different spaces and levels of the house.

Dar Mim / Septembre Architecture

The two level extension is aligned on the facade overlooking the street. It rises to the same height as the neighboring buildings. The added volume reveals the presence of a house hitherto invisible from the street. The extension hosts the guests living area. It has its own independent terrace that is accessed from a new staircase.

Dar Mim / Septembre Architecture

The core of the house is apprehensive from the studio terrace, and a visual connection is established. The choice was to use local materials and know-how. All woodwork and metalwork were custom made by local artisans. The use of plaster and lime paint on all exterior walls using traditional techniques allows the new construction to be well integrated with the context. It also underlines the facade by the play of light and shadows.

Dar Mim / Septembre Architecture

 

 

The floors are in concrete that is left raw in the living room, waxed in the bedrooms and white-washed in the two courtyards. All exterior surfaces are treated in the same way in order to unify the exterior spaces. 

  • House Djerba / Samia Ben Abdallah

  • The House Djerba is a white house in a green environment. It is a combination of intricately considered yet unassuming design that seeks to simplify the house typology into a series of weather elements that simply define space. You can be forgiven for passing it by, because this is not the kin...

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • In Accra, a landmark building has helped in creating mental maps for its city users, contributing to the local conditions of the site. Th...

  • The property had an existing house, which completely under-utilized the site’s fantastic characteristics. The brief called for a dynamic ...

  • The just completed office complex for Mazars in Johannesburg marks a paradigm shift from the idea of commercial architecture. While it se...