• Guelimì House / Ilaria Di Carlo

Architects: Ilaria Di Carlo  
Location: Algiers,  Algeria
Project Team: Ilaria Di Carlo & Emmanuel Ramirez Ruiz
Interior Décor: Ilaria Di Carlo & Emmanuel Ramirez Ruiz
Project Year: 2011
Photographer: Helifa Mohamed Amine
Website: www.ilariadicarlo.it

Contractor: Mokrani Construction 

From the Architect:
The 600 square metre Villa was commissioned by a contemporary art dealer in Algeria as her new home and a place to host her private collection and some small events related to the art gallery.

Guelimì House / Ilaria Di Carlo

Given the harsh condition of the sun during good part of the year and at the same time the need to control the light in terms of quantity and quality to exhibit and protect the art pieces, it was decided right from the beginning that the light had to become an opportunity for design: the main material to morph volume and space.

Guelimì House / Ilaria Di Carlo

The lighting of the spaces is controlled, directed and modulated by the ‘skin’ of the building through skylights and a series of adjustable white marble panels.

Guelimì House / Ilaria Di Carlo

On the first floor an outstanding pierced marble wall running for the entire length of the building, like a ‘spine bone’, creates different light patterns throughout the day, mimicking a contemporary version of the Arab moujarabbiah.

Guelimì House / Ilaria Di Carlo

Inside, thick walls, structurally needed due to the seismic nature of the region, are lined and juxtaposed to enhance flowing routes and views typical of galleries layout while generating private and enclosed spaces.

Guelimì House / Ilaria Di Carlo

Just few materials are dictating the language-palette: white marble, cut into one unique piece for the adjustable panels in façade and cut into small thin bars for the flooring as to create a carpet feeling; white plaster mixed with steel powder for the walls inside-out, to allow the building to charmingly change in time outside while staying immutable and still inside, and venetian stucco and corten steel for the bathroom areas.

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • Its a play of solids and voids, of thematic light intonations and a subdued aura of space within the laboratory commissioned by Biovac an...

  • "At an initial briefing we were told to create the “loft from hell”. Hell being a place of total decadence and indulgence. Our job can th...

  • Located at the very end of a traditional village facing the Atlas Mountains, its earth blocks create an enigmatic first impression when s...