• House Mosi/Nico van der Meulen

Architects: Nico van der Meulen Architects  
Location: Oaklands, Johannesburg,  South Africa
Project Team: Rudolf Van Der Meulen
Interior Décor: M Square Lifestyle Design
Project Year: 2013
Photographer: Karl Rogers and Victoria Pilcher
Website: http://www.nicovdmeulen.com

Designing a new project is usually a daunting task but that said it cannot compare to remodelling an existing house to reflect modern day design philosophies. House Mosi was commissioned to Nico van der Meulen Architects with an explicit plan: the final product had to match the owner specifications. The architects had to create a single-storey home with an urban feel to substitute the 1950’s feel of the old house and convert it into a timeless modern space with a unique flow.

 

The architect designed a plan with many alterations and additions to allow a sketch with four bedrooms and large entertaining areas. Large double volume spaces and flat roofs have been used in the alteration to keep vertical expansion in mind for the client’s future. As a result of the renovation, the house is divided into public and private spaces. These are divided by an internal water feature and a bridge that is used to enter the private areas of the home. The entrance hall and a study are so separated from the private home. To honour the owner’s wish of an urban and open feel, the interior and exterior entertaining areas have been blurred by sliding stacking doors that open up the whole facade.

 

Every detail of the interiors of this home has been styled so to create a synergy between exterior and interior. Focusing on creating a livable, relevant and expressive home, the large interior planes are balanced through the use of specifically chosen furniture and artwork, which are all used as visual statements. By using a neutral palette, a warm environment is created by bringing in touches of colour through rich and bold accessories and furnishings such as the Domino coffee table and bold flower pattern ottoman.

Natural wood elements articulate texture and depth; while essential to the welcoming ambience of the home, the correct styling enhances each room and brings the architectural design to a full and complete circle.

The timeless grandeur of this home lies in its harmonious balance between warm textured finishes and vast neutral colour planes.

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • The Villa Z is a product of very strict city regulations, ones that ultimately confined the building into a 15m distance in a tight squar...

  • Located on a one-hectare site in the Kayonza district in eastern Rwanda, the Women’s Opportunity Center is energizing one small community...

  • The Charley's Gap House in famous' Blixen's famous Karen is a beautiful abstraction of a little Savannah inside a one acre plot. The hous...