• Library for the Community of Muyinga / BC Architects and Studies

Architects: BC Architects and Studies  
Location: Muyinga,  Burundi
Project Team: ODEDIM Muyinga NGO, Satimo vzw, Sint-Lucas Architecture University, Rotary Aalst, Zonta Brugge, Province of West-Flanders, Sarolta Huttl, Sebastiaan De Beir, Hanne Eckelmans
Interior Décor: BC Architects and Studies
Project Year: 2012
Photographer: BC Architects and Studies
Website: www.studies.bc-as.org

Local material consultancy: BC studies
Community participation and organisation: BC studies and ODEDIM Muyinga
Surface: 140m2

The first library of Muyinga, part of a future inclusive school for deaf children, in locally sourced compressed earth blocks, built with a participatory approach. This is a design that grows into the community and injects a standard within which the community of Muyinga can approach design. Part of the new wave of architecture that is gripping rural Africa, this library design, much like Francis Kere and Kunle Adeyemi, approaches design with a societal conscience, a take on design where the community participates in their well being, a rhetorical dialogue that not only comes into contact with the very essence of their livelihood but also with social standing.

From the Project Architects:
Our work in Africa started within the framework of OPEN STRUCTURES. BC was asked to scale the "Open structures" model to an architectural level. A construction process involving end-users and second-hand economies was conceived. Product life cycles, water resource cycles en energy cycles were connected to this construction process and was purely theoretical, and fully research-based. 5 years later, the library of Muyinga in Burundi nears completion.

Vernacular inspirations
A thorough study of vernacular architectural practices in Burundi was the basis of the design of the building. Two months of fieldwork in the region and surrounding provinces gave us insight in the local materials, techniques and building typologies. These findings were applied, updated, reinterpreted and framed within the local know-how and traditions of Muyinga. 

The library is organized along a longitudinal covered circulation space. This “hallway porch” is a space often encountered within the Burundian traditional housing as it provides a shelter from heavy rains and harsh sun. Life happens mostly in this hallway porch; encounters, resting, conversation, waiting - it is a truly social space, constitutive for community relations.
This hallway porch is deliberately oversized to become the extent of the library. Transparent doors between the columns create the interaction between inside space and porch. Fully opened, these doors make the library open up towards the adjacent square with breathtaking views over Burundi’s “milles collines” (1000 hills).
On the longitudinal end, the hallway porch flows onto the street, where blinders control access. These blinders are an important architectural element of the street facade, showing clearly when the library is open or closed. On the other end, the hallway porch will continue as the main circulation and acces space for the future school.

A very important element in Burundian (and, generally, African) architecture is the very present demarcation of property lines. It is a tradition that goes back to tribal practices of compounding family settlements. For the library of Muyinga, the compound wall was considered in a co-design process with the community and the local NGO. The wall facilitates the terracing of the slope as a retaining wall in dry stone technique, low on the squares and playground of the school side, high on the street side. Thus, the view towards the valley is uncompromised, while safety from the street side is guaranteed. 

The general form of the library is the result of a structural logic, derived on one hand from the material choice (Compressed Earth Blocks masonry and baked clay roof tiles). The locally produced roof tiles were considerably more heavy than imported corrugated iron sheets. This inspired the structural system of closely spaced columns at 1m30 intervals, which also act as buttresses for the high walls of the library. This rhythmic repetition of columns is a recognizable feature of the building, on the outside as well as on the inside.
The roof has a slope of 35% with an overhang to protect the unbaked CEB blocks, and contributes to the architecture of the library.

Climatic considerations inspired the volume and facade: a high interior with continuous cross-ventilation helps to guide the humid and hot air away. Hence, the façade is perforated according to the rhythm of the Compressed Earth Blocks (CEB) masonry, giving the library its luminous sight in the evening.

The double room height at the street side gave the possibility to create a special space for the smallest of the library readers. This children’s space consist of a wooden sitting corner on the ground floor, which might facilitate cosy class readings. It is topped by an enormous hammock of sisal rope as a mezzanine, in which the children can dream away with the books that they are reading.

The future school will continue to swing intelligently through the landscape of the site, creating playgrounds and courtyards to accommodate existing slopes and trees.

 

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • It is a sight of beauty, a merging of man and nature, a design endeavour that only fans of both architecture and nature "archinatures" ca...

  • Dubbed as the future Hong Kong of Africa, the new upcoming city of Eko Atlantic is the most impressive urban development project in Niger...

  • DAR is a family house on the Northern coast of Tunisia, overlooking the sea. The project consists in two separate volumes strongly connec...