• Namibia Offices For Mineworker’s Union / Wasserfall Munting Architects

Architects: Wasserfall Munting Architects  
Location: Windhoek,  Namibia
Interior Décor: Wasserfall Munting Architects
Project Year: 2013
Photographer: Wasserfall Munting Architects
Website: www.wma-arch.com

From The Architects:
Positioned on the northern side of one of the major vehicular arteries into Katutura, the new head office of the Mineworker’s Union is located in a neighborhood of poorly maintained and heterogeneous architectural typologies. The site is bordered on the western side by a small stream that drains in a southerly direction and separates it from the neighboring residential precinct and its informal shanty additions.

The brief called for a two-phased development where the first was to deliver a prominent new work space to serve the union’s permanent staff and which, as occasion demanded, could accommodate fairly large meetings in a well-equipped boardroom. In addition thereto, extra office space that could be rented out or utilized for training was to be provided, together with a small canteen and outdoor seating area.

Permanent staff offices, reception, boardroom and service spaces are clustered around a spacious lobby that is accessed directly from the main entrance off Mungunda Street. A triangulated tubular steel structure raises the roof off the concrete ring-beams to introduce clerestory light into this enclosed area while helping to define it as the primary organizing space. In juxtaposition thereto the off-shutter concrete walls of the adjoining boardroom are raised off the floor on steel columns so that the low-level windows can introduce light that does not interfere with audio-visual presentations whilst excluding distracting views of the surroundings.

Office accommodation is all treated as modular, tiled boxes that are clipped onto the lobby and circulation spine, creating courtyards and service spaces between them. Red, glazed ceramic tiles were selected as an external cladding to reduce future maintenance requirements and as a reference to and acknowledgement of the labor union’s color scheme and deep socialist roots. Off-shutter concrete similarly eliminates the maintenance requirement of plaster and paint.

Whilst the construction is conventional, simple and practical mechanisms have been utilized to minimize the building’s energy requirement: large office windows are deeply recessed and provided with steel louvers to shade them from direct solar gain. Orientation is such that the long facades face north/south and fenestration on the eastern and western facades is reduced to the minimum. Concrete roof slabs have been covered with polystyrene insulation and stone chippings to significantly reduce heat gain and to protect the waterproofing membranes. The landscaping is designed using mostly indigenous plants with a low water demand.

Future extensions are planned as an additional two floors over the parking area on the northern portion of the site, creating a building comprised of a series of modular, tiled rectangular boxes that will increase in height toward the back of the site.

  • Classrooms for University of Namibia/ Wasserfall Munting Architects

  • Architecture is and always will be an educative process, a path that forever guides you to what the human soul seeks. It is the firm behind every stride, the constant desire to reach form within, and this is what Wasserfall Munting have been able to achieve with the new classrooms at the Unive...

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • The Re Tour project marks a marked emphasis on the maintenance of 20th century heritage and offers new ways to ever changing dynamic of i...

  • The reserve house is a piece of architecture that plays duality in its design. Propped up in Forestwood on the Dolphin coast, the house r...

  • The desert house on the edge of the Great Karoo in South Africa meets the mountain and sky with an uneven profile that suggests its inher...