• Port Sudan Pediatric Center, Red Sea State / TamAssociati

Architects: TAMassociati  
Location: Red Sea State,  Sudan
Project Team: massimo lepore, raul pantaleo, simone sfriso with laura candelpergher and enrico vianello
Interior Décor: TamAssociati
Project Year: 2012
Photographer: Massimo Grimaldi
Website: www.tamassociati.org

Project Manager: Pietro Parrino.
Coordinator: Rossella Miccio, Pietro Parrino.
Site Developer:  Marco Paissan
Structural Consultant: Francesco Steffinlongo
Construction Company: Roberto Crestan
Developer: Autocostruzione
Built area: 780 sqm
Lot area: 5000 sqm

The Port Sudan Pediatric center is essentially a link, one that ties the elements of purpose in medicine via vis aspects of freedom. Freedom not in the sense of the physical institution but in hope and care, on e that only medicine can bring.

Port Sudan Pediatric Center, Red Sea State / TamAssociati

For mercy architecture is essentially that, the ability to offer extensive comfort and care to areas that know none and although the built merits f the hospital shine bright above the aspects of healthcare architecture, it is perhaps important to first look at the hospital tucked in among settlements of raw earth dwelling in the seaside city of Port Sudan. It is perhaps outstanding to see such an endeavor so well catered for the environment of Port Sudan, one that playfully invigorates the spirits of children while in the same breath, provides high quality medicine.

Port Sudan Pediatric Center, Red Sea State / TamAssociati

This is an area that coming off severe drought and widespread conflict, is slowly grappling with infrastructure and basic aspects of daily living. So it is perhaps with that background that such a meritorious effort by Raul Pantaleo and his team is keenly looked at as a blanket of healthcare template within conflict areas and low budget architecture.

Port Sudan Pediatric Center, Red Sea State / TamAssociati

This is work that dispels with complexities of architecture and dwells on the simple, basic needs of it. Safety. Security. Health. Climate. 

Port Sudan Pediatric Center, Red Sea State / TamAssociati

The paediatric health care centre is a One-storey building, including 3 outpatients clinics, a 14 bed hospitalization ward, a 4 bed sub-intensive care ward, a dispensary, spaces for diagnostic exams and service areas. The hospital is designed as the core of a “square / garden”, a public place to socialize, to play football, to organize the market activities. The building acts a a large-scale shading device by employing traditional cooling methods like a particular lowered brick tile vault, called jagharsch,  that helps maximize surface area for the dissipation of heat.

Port Sudan Pediatric Center, Red Sea State / TamAssociati

Raul Pantaleo, the lead in the project explains how the stack effect was a form driver within the overall planning of the hospital, majorly focussing on wind chimneys ‘badgir’ to circulate air within the internal rooms and facilitate cross ventilation. Sun shading is achieved perhaps through he use of wooden blinds, a further enhancement of community building techniques simply exalted into modern architecture.

This is a piece of art that carefully amalgamates aesthetic brilliance with traditional values and meticulously focuses on simply abiding by local traditions, pre-lived notions and sees to provide horizontal icon-ism.

 

  • Goderich Surgical Center / TAMassociati

  • It is a universal belief that architecture can be practiced everywhere. Good Architecture. We look at a hospital in Goderich, an elemental aspect of health and dignity infused within a 10 year old existing architectural scope, and the result is not only a contemporary look at cost efficiency a...

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

  • The Sapiens Building is located in a former industrial zone 500 metres from the Avenida Marginal and the Bay of Luanda. The plot contains...

  • Renovation and extension of a house in the historic heart of the city Hammamet. The existing house is a traditional Tunisian courtyard ho...

  • The BMCE (Banque Marocaine du Commerce Exterieur) Headquarters in Rabat, Morocco by Foster+Partners which opened in March 2011 is one of ...

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY