• St Jerome’s Children's Centre / Orkid Studio

Architects: Orkidstudio  
Location: Nakuru,  Kenya
Project Year: 2014
Photographer: Odysseas Mourtzouchos

Structural Engineers : Structure Mode
Water Systems Consultants : Barr+Wray
Main Contractor : Orkidstudio
Key Sponsors : Barr+Wray, Drum Property Group, Jestico+Whiles, Lee Wakemans, Morris & Spottiswood.
Cost/m2 : £126/m2

From the Project Architects:
Built with a diverse group from a small Kikuyu community in the rapidly developing agricultural outskirts of Nakuru, Kenya, we have recently completed a new home which will house local disadvantaged and abandoned children. Challenging the typology of the typical African orphanage where children sleep en mass in large dormitories, the new home limits each room to just four children providing ample space and natural light, and is characterised by a range of different social spaces from open communal areas to quiet nooks and crannies offering space to study, read or simply relax.

 

The local area is widely populated with stone and concrete houses, many of which are typically left incomplete as their owners struggle to fund the materials to complete each phase. In response, the new home, known as the St Jerome’s Centre, is made from earthbags, utilising the large quantities of soil generated from foundation, sanitation and rainwater storage excavation. The local soil, which has around 20% clay content, is packed into everyday grain bags and laid like oversized bricks to create deep, durable walls which also effectively absorb heat from the sun, helping regulate temperatures during the cooler nights.

 

Completed in just eight weeks and with added help from a small group of architecture students representing schools across the UK, there were as many as seventy people on site each day, including local women who worked alongside their male counterparts for an equal wage, setting a rare precedent for employment in the area. Many of the team, men and women, have since been approached for work in direct connection with the project, including a couple of commissions to build more earthbag homes and help pass on these skills to others.

 

The new home also features a timber cladding made from pillar cores, a by-product of veneer processing and a material which is often discarded as waste. Additionally, a rainwater harvesting system and integrated community tap provide a unique source of clean running water.

 

  • Mutende II/ Orkidstudio

  • Orkidstudio having previously constructed a chicken shed for Mutende Children’s Village in 2012, sought to engage in the putting up of the Mutendes’s Harold Mwenge Memory Academy. The design firm called for volunteers and ultimately ten student architects were selected to design and build a 35...

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

  • This contemporary home is located on South Africas’ West coast, 90kms north of Cape Town. Taking full advantage of the ocean views and re...

  • A family home in Nairobi on a site that slopes steeply down towards a river. A series of open interconnected living spaces creates a hous...

  • The five-star Hotel Sahrai, designed by the architect and designer Christophe Pillet, enjoys spectacular views of the largest medina in t...

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY