• Stellenbosch University Faculty of Medicine / MLB Architects

Architects: MLB Architects  
Location: Capetown,  South Africa
Project Team: Erik Janse van Rensburg, Peter Kraus, Xico Meirelles
Interior Décor: MLB Architects
Project Year: 2014
Photographer: Wieland

Structural Engineers: KFD Wilkinson Consulting Engineers
Mechanical Engineers: Triocon Consulting Engineers (Pty) Ltd.
Electrical Engineers: Triocon Consulting Engineers (Pty) Ltd.
Acoustic Engineers: Andrew Wade – Sound Research Laboratories – South Africa (Pty) Ltd.
Landscape Architect: Danielle Cloete DCLA
Quantity Surveyor: DV Boland Consulting (Pty) Ltd.
Consultants/Other Specialists: Health & Safety Consultant: Safe Smart

From the Architects:
The client for this project was SU's Facilities Management,with the end user being SU’s Faculty of Medicine. The brief called for two 450 seater auditoriums, with break out areas. The budget was tight, the program fast-tracked and siting crucial.  

Stellenbosch University Faculty of Medicine / MLB Architects

This building had to be located close to the existing Teaching Hub, while not affecting campus parking & landscaping. Of the three potential sites identified, this one was selected for its ability to comply with the above prerequisites, while offering more. By 'docking' into the Teaching Hub, with auditoriums straddling the axis, the opportunity arose to create a new iconic entrance. This also reinforced the axis, linking the Student Union to the Teaching Hub, bringing it indoors, transforming the row of trees into columns. 

Stellenbosch University Faculty of Medicine / MLB Architects

Scale & Massing were important urban design considerations. A low profile was maintained, so to not block a visual connection to the Teaching Hub building behind it. Even so, ± 4,5m internal ceiling heights were maintained appropriately-scaled to internal public space. 

Stellenbosch University Faculty of Medicine / MLB Architects

The Tygerberg campus lacked a focal outdoor space, as in UCT's Jameson steps. These new entrance steps were thus designed to establish symbolic interface. The platforms out of which steps were carved, also serve as seats, while also having planters for trees. 

The low profile also gave the building good human scale. Straddling the 2 auditoriums over an axis,created the opportunity for a looser composition of solids. These were fronted by a biomorphic break out area, its asymmetry held together by the axis cutting through it.

Stellenbosch University Faculty of Medicine / MLB Architects

The West-facing, glazed 'fish bowl', break-out area presented its own difficulties, which in turn, triggered design solutions. Firstly was the need for precise sun control measures. Secondly the quest to also capture good outward views to the campus gardens.  

Considerable effort went into auditorium design - size, shape, raking, seating, finishes, lighting & services. The faceted plan was found to be efficient for sight-lines, acoustics & distance from lecturer, while strict lines of geometry where imposed on services, for visual order. 

A layer of vertical sun control fins was thus added to the West elevation, manufactured from Hulabond sandwich panels, perforated with stylized DNA patterns. The patterns & signage were designed in collaboration with renowned graphic designer, Robin Lancaster.

A complex arrangement of communication, climate control, power, lighting, audio visual, acoustic & fire detection services were incorporated. The consultant team was managed by a high level of coordination, to achieve functionally efficient, visually uncluttered interiors.

The most significant material used in the project is that of the Hulabond aluminum screens. Part of the client’s vision was to have break-way spaces from the main auditorium that would have a visual connection with the campus surroundings. Due to the orientation of the new building with relation to the old, a clear, unshaded Western façade was not possible. In response to this climatic barrier, the architects decided to introduce vertical sunscreens that were pivoted in such a way that the sun would be blocked out, and the view only partially obscured. 

Using aluminum made sense for various reasons. The product is light weight which made the manufacturing of these large fins easy. Being in a coastal area the corrosive properties and durability of the material is also advantages. From an aesthetic point of view, aluminum has a clean and contemporary appearance and could be punctured with a DNA pattern to let in additional filtered light. 

      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM
      • archiDATUM

SHARE YOUR THOUGHTS

  • If you want your own avatar and keep track of your discussions with the community, sign up to

SELECTED WORKS

CONTEMPORARY AFRICAN DIRECTORY

  • If you have had the chance to interact with the works of one Diebedo Francis Kere, then you will understand why ArchiDATUM loves this man...

  • Located in the heart of a plantation system, the research centre designed by Rem Koolhas led OMA in Congo aims to become a vector for a s...

  • Alara Concept Store is perhaps West Africa's first signature and lifestyle  store, a concept store made specifically for its products in ...